Vårt Läder


Vårt Läder

Italiens garverier har en unik tradition och stor kunskap inom tillverkning av högkvalitativt läder till mode- och skoindustrin. För att garantera högsta möjliga kvalitet på våra produkter använder vi uteslutande läder från ledande italienska garverier som levererar till globala modemärken såsom Tod’s, Ferragamo, Louis Vuitton och Prada. Allt läder vi använder är en restprodukt från köttindustrin.

När det är möjligt strävar vi även efter att använda vegetabiliskt garvade skinn som är den mest naturliga och miljövänliga typen av garvning. Denna process är baserad på användningen av tannin, som är den huvudsakliga ingrediensen för att omvandla djurhuden till ett kompakt och motståndskraftigt material som behåller sina egenskaper och utseende över tiden. Dessa tannin-extrakt gör det vegetabiliska, garvade lädret unikt och igenkännligt.

En annan viktig anledning för att använda vegetabiliskt garvat läder är att tillverkningsprocessen har mindre miljöpåverkan. Skinn garvat med naturliga tanniner kan lätt återvinnas vid slutet av sin livslängd tack vare sina kemiska-biologiska egenskaper. Vegetabiliskt garvat skinn innehåller inte heller några av de giftiga ämnen som läder garvat med krom utsätts för såsom azofärgämnen, nickel och PCP. Vegetabiliskt garvat läder utvecklar även en mörk patina och får en vintage-look med tiden.

Vegetabiliskt garvat läder innehåller inte några giftiga ämnen såsom azo-färgämnen, nickel, PCP eller krom och är mycket tolerant för människor som lider av metall-relaterade allergier. Vegetabiliskt garvat läder åldras med elegans utan att förstöras. Det naturliga åldrandet äventyrar inte dess resistens och får en vintage-look med varma färgnyanser som understryker denna genuina produkt.


KALVSKINN
Kalvskinn är en typ av läder som framställs från huden av en kalv. Kalvskinn är särskilt värdefullt på grund av dess mjukhet och släta yta. Det används ofta för tillverkning av högkvalitativa skor, plånböcker och väskor. Med kalvskinn menas oftast att huden kommer från djur som är yngre än tre år gamla. Det finaste och mest delikata lädret tillverkas dock från kalvar som är yngre än 6 månader. På italienska kallas dessa två typer av kalvskinn skinn ”vitello” och ”vitellino”.

NAPPA LÄDER
Nappa är en typ av skinn som utvecklades under slutet av 1800 talet av fransmannen Emanuel Manasse medan han arbetade på ett garveri i Napa Valley i Kalifornien. Därav namnet ”Nappa”. Nappaläder använder hudens narvsida (utsidan på huden) och är ospaltat (har ej gjorts tunnare). Det används för tillverkning av jackor, skor, handväskor samt skinnmöbler. Lädret är mycket mjukt, följsamt och skrynklar inte. Lädret har dessutom en ganska slitstark och motståndskraftig yta. Med tiden utvecklar även Nappaläder en patina och får en ”vintage look”. Det används ofta av bil- och möbelindustrin för tillverkning av fåtöljer, soffor samt bilstolar och säten.Lädrets Historia

Användningen av läder går tillbaka ända till forntida civilisationer. Redan för 7000 år sedan garvades läder av invånarna i Mehrgarh (numera en del av Pakistan) för tillverkning av bl.a. säckar, selen, väskor och sandaler). Runt 2500 BC, började Sumererna använda läder på vagnshjul som man fäste med koppardubbar för att förlänga hjulens livslängd som var tillverkade av trä.

Råvaran vid tillverkning av läder kommer främst från kor, kalvar, getter och lamm och är en biprodukt från matindustrin. Tillverkning av läder består av en rad olika kemiska och mekaniska processer för konverteringen av råhud till skinn. Bland dessa är garvningen det viktigaste steget eftersom det ger huden, eller skinnet, den nödvändiga stabiliteten.

Garvningen gör att hudens proteinstruktur ändras permanent vilket eliminerar den naturliga förmultningsprocessen. Garverier levererar sedan lädret i olika tjocklekar, färger, mönster och storlekar till kunder verksamma inom bl.a. mode, bil, möbel, och skoindustrin.