LädervårdSKÖTSELRÅD OCH RÖN


Läder är ett veckert naturligt material som, när det vårdas på rätt vis, kan ha en lång livstid.
 De produkter vi producerar är hantverk som handtillverkas av det finaste lädret på maknaden och det är vår önskan att de tas hand om därefter. Nedan följer några tips och trix för att få dina TCF produkter att alltid se nya ut, och för att minimera vår miljöpåverkan genom massproduktion och överkonsumption. SMUTS

Allt du äger (och även du själv) behöver sporadiskt underhåll och rengöring, och desamma gäller dina TCF produkter. För att öka livslängden på dina produkter, försök hålla dem så rena som möjligt. Detta gör du bäst genom att torka av produkten med en ren och lätt fuktig fiber- eller bomullsduk. Om produkten behöver en ordentlig rengöring kan du använda en mild tvål eller rengöringsprodukt avsedd för läder. Fråga din lokala skomakare efter bra produkter eller hitta våra favoriter här.FUKT

Läder, även behandlat, är väldigt känsligt mot fukt. Försök att unvika all väta utöver en fuktigt microfiberduk vid rengöring. När läder utsätts för väta absorberas det och påverkar känslan och utseendet av lädret. Var gärna uppmärksam på var du lägger ner ditt fordral eller din väska och tänk på att produkter som hansprit eller parfym också är fukt. 

Skulle din produkt ändå utsättas för väta gör du bäst i att låta den torka av sig själv i några dagar. Fyll gärna din väska med utfyllnad som papper för att se till att den håller formen. TROKA OCH YTLIGA REPOR

Proffessionellt bearbetat läder har en fantastisk kvalitet och ett exklusivt, lystert utseende.
Om ditt fodral eller din väska känns torr eller livlös har den mest troligen blivt exponerad för mycket sol eller torka. Utöver att påverka lädret negativt kan för mycket sol torka plasthöljet under lädret vilket gör att det är mindre tåligt för friktion och stötar - det huvudsakliga och funtionella syftet med våra fodral.
För att återfå lystern av lädret, buffra försiktigt produkten med läderkräm.
Låt krämen absorberas ordentligt i 10-15 minuter innan du torkar bort överskott med en ren, torr och fin trasa. Använd lite kräm i taget - det krävs oftast mindre än du tror! 
Ytliga repor, speciellt på vegetabiliskt garvat läder, kan även de minimeras genom att polera produkten med lite läderkräm på en microfiberduk. 


FETT

För mycket fett absorberas av lädret, precis som väta, och påvärkar lädrets karaktär. Var försiktigt vid användning av handkräm eller oljor och se till att dina händer torkat ordentligt inte du hanterar din läderprodukt.
VÄRNA OM DIN TCF PRODUKT OCH MILJÖN

Kort och gott kan man säga att lädret mår bäst av sparsamhet. Det gäller inte bara väta, sol och fett utan även användning. Vi använder i snitt våra mobiltelefoner 100 gånger om dagen, vilket utsätter mobilskalet för en stor mängd yttre påverkan - alltifrån kontakt med smuts och fukt till stötar och kanter då vi tar upp, lägger ifrån oss och, låt oss vara ärliga, ibland tappar våra telefoner. 
Därför rekomenderar vi att ha två eller flera läderskal att varva mellan, precis som du skulle med ett par läderskor, eller en läderväska - så håller de bättre, och kan användas längre.

Alla våra väskor kommer i en dust bag och fyllda med silkespapper. För att behålla formen och lädrekvalitén på din TCF väska rekomenderar vi att förvara den fylld och i sin dustbag när den får sig en kort, men nödvändig paus.